Zoekt u een mediator?
Wij hebben in heel Nederland de beste
mediators voor u geselecteerd!
Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek
Zoekt u een mediator?
Wij hebben in heel Nederland de beste
mediators voor u geselecteerd!
Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek
Zoekt u een mediator?
Wij hebben in heel Nederland de beste
mediators voor u geselecteerd!
Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek
Zoekt u een mediator?
Wij hebben in heel Nederland de beste
mediators voor u geselecteerd!
Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek
Zoekt u een mediator?
Wij hebben in heel Nederland de beste
mediators voor u geselecteerd!
Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek
Antwoord op veel gestelde vragen
U maakt een van de moeilijkste periodes in uw leven door. U of uw partner heeft besloten om te gaan scheiden. Vaak gaat er aan dit besluit een lange periode van twijfel en wellicht ook ruzies vooraf. Nu het besluit genomen is, moet er veel geregeld worden. Wellicht ziet u door de bomen het bos niet meer. Hoe nu verder? Wij leggen het uit en hopen dat u daardoor weer wat overzicht krijgt. Met de jusite begeleiding kan dit proces goed en vooral overzichtelijk verlopen. Het hoeft ook niet lang te duren, doorgaans zijn vier a vijf gesprekken genoeg, waarna het scheidingsverzoek kan worden ingediend.
U heeft hoe dan ook iemand nodig die voor u de juiste documenten opmaakt en zorgt dat deze naar de rechtbank gaan. Dit mag u niet zelf doen. U kunt ervoor kiezen om ieder een advocaat te nemen of samen een mediator.
Bij de keuze voor een advocaat moet u er rekening mee houden dat de scheidingsprocedure lang kan gaan duren. Vaak gaat dit gepaard met veel emotie en lopen de kosten hoog op. We noemen dit ook wel een "vechtscheiding". Kiest u voor een "overlegscheiding", dan kiest u samen één mediator die u in het proces begeleidt. Dit is veel goedkoper en het voorkomt escalatie. De mediator zorgt ervoor dat u met respect voor elkaars belangen tot goede afspraken komt.
Het mediationproces vindt gestructureerd plaats. Zo ziet het 7-stappenplan eruit:
- U heeft allereerst een kosteloos en vrijblijvend informatiegesprek met de mediator die werkzaam is in uw omgeving. Tijdens dit gesprek wordt u geïnformeerd over de aanpak en de daarbij behorende kosten. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen en zo heeft u de gelegenheid om te bepalen of er een goede klik is met de mediator.
- Als u voldoende vertrouwen heeft in onze mediator, dan gaat de mediation van start en wordt het eerste gesprek ingepland. Daarin wordt eerst de mediationovereenkomst doorgenomen en getekend, om daarna direct van start te gaan met het gesprek over de ‘scheidingsmelding’.
- In het volgende gesprek gaat u het hebben over uw grootste bezit; uw kinderen. Als u minderjarige kinderen heeft, dan bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin maakt u afspraken over de zorg- en omgangsregeling en wordt de hoogte van de kinderalimentatie vastgelegd. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag naar https://geaccrediteerdemediators.nl/inventarisatie/gehuwd/kinderen-jonger-dan-21-jaar.
- In stap vier gaat het over de verdeling van uw bezittingen en schulden. Ook zal er gekeken worden wat daar mogelijk buiten valt. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een erfenis. Wanneer u huwelijkse voorwaarden bij de notaris heeft laten opstellen wordt op basis daarvan gekeken hoe de afwikkeling plaats moet vinden. De mediator onderzoekt dit voor u en kan u vertellen hoe de verdeleing moet plaatsvinden en welke opties er voor u zodat u samen de door u gewenste keuzes kunt maken.
Uw mediator maakt het u makkelijk door u een ‘checklist’ te sturen, zodat u niets kunt vergeten. Om ervoor te zorgen dat uw privacygevoelige documenten niet op de verkeerde plek terechtkomen, ontvangt u van van hem een inlog op een veilige cliëntomgeving waar u de documten kunt uploaden. Dat is uw gezamenlijke werkomgeving. - Na de inventarisatie bespreekt de mediator de uitkomst met u. Ook komt de mogelijke partneralimentatie aan bod. De mediator bespreekt een helder overzicht dat hij voor u gemaakt heeft en legt de mogeijkheden die er zijn aan u voor. U neemt zelf de beslssingen. Uw wensen staan voorop!
- Nadat u samen tot overeenstemming bent gekomen, worden uw afspraken door de mediator vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. U krijgt de gelegenheid om correcties aan te geven en eventueel op zaken terug te komen. Pas nadat u beiden zeker weet dat uw ensen goed verwoord zijn neemt de mediator de volgende stap.
- Er volgt een tekenafspraak waarin alles nog eens met u wordt doorgelopen. Ook zal de mediator u vragen om een uittreksel van uw huwelijksakte en de geboorteakten uw minderjarige kinderen mee te nemen. Hij voegt dit bij de stukken voor de rechtbank.
De mediator zorgt er nu voor dat de stukken via de door ons voor u geselcteerde advocaat naar de rechtbank gaan. Dit is het moment dat u officieus gescheiden bent. De scheiding is voltooid wanneer deze is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de gemeente waar u destijds gehuwd bent. Alle handelingen die daarvoor nodig zijn worden voor u geregeld.
Wilt u op korte termijn een afspraak inplannen? Neemt u dan contact met ons. Wij zijn bereikbaar via het contactformulier op de website, WhatsApp, per e-mail en uiteraard per telefoon. Wij hebben de juiste mediator al voor u gevonden!
U heeft besloten om te gaan scheiden en u vraagt zich af hoe het zit met de kosten van uw huishouding tijdens het scheidingsproces? Wie betaalt de hypotheek, gas/water/licht, verzekeringen of de boodschappen?
U zult waarschijnlijk deze kosten tijdens het huwelijk gezamenlijk gedragen hebben naar rato van het inkomen. Zolang u beiden nog in hetzelfde huis woont, is het gebruikelijk om deze kosten op deze manier te blijven betalen. Dit verandert zodra u gescheiden bent en ieder een eigen woning heeft.
In het geval dat tijdens het scheidingsproces één van u beiden de woning al heeft verlaten, is het van belang om hier goede tussentijdse afspraken over te maken. Doordat er nu twee woningen en feitelijk twee huishoudens zijn, lopen de kosten op. Vraagt u zich voor die tijd af of dit wel betaalbaar is en wie in welke mate kan bijdragen? Het is verstandig om daar samen open over in gesprek te gaan en tot afspraken te komen. Let daarbij vooral niet alleen op uw eigen belang, maar ook op dat van uw partner. Het is voor allebei een nieuwe fase en voor beiden daarom ook spannend. Onzekerheid of dat allemaal wel lukt hoort erbij. Door daar samen over in gesprek te gaan is de kans groot dat het voor u beiden goedkomt. Komt u er samen niet uit, dan is het verstandig om uw mediator te vragen om u hierin te begeleiden. De mediator kent de gangbare normen en weet welke mogelijkheden er zijn, waarbij ook rekening wordt gehouden met verkrijging van eventuele toeslagen en subsidies. Dat kan ertoe bijdragen dat het helpt om er uit te komen samen.
Rechten en plichten voor samenwoners
Als u samenwoont is er in beginsel wettelijk niets geregeld tussen u en uw partner. Bij samenwoning wordt u onder bepaalde voorwaarden fiscaal partner van elkaar en dat kan belastingvoordelen opleveren. Anderzijds kan het gevolgen hebben voor de (hoogte van) van een uitkering of toeslag.
Een mogelijkheid voor u en uw partner is om een samenlevingsovereenkomst te sluiten. U kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de verdeling van de kosten binnen de huishouding, over welke goederen buiten de gemeenschap vallen, over de pensioenverdeling en afspraken over hoe het een en ander wilt regelen als u onverhoopt uit elkaar gaat.
U mag zelf invulling geven aan de inhoud van de samenlevingsovereenkomst, want de wetgever schrijft hierover geen regels voor. U mag onderling de overeenkomst opstellen en er is de mogelijkheid om deze op te laten stellen door een notaris. Het is aan te bevelen om bij gewichtige zaken zoals de pensioenverdeling de notaris in te schakelen. Vaak wordt een notariële akte geëist door de pensioenuitvoerder waar u bij aangesloten bent. Ook voor uw nalatenschap heeft een samenlevingsovereenkomst toegevoegde waarde als deze is opgesteld door een notaris. U kunt daarin een zogenaamd verblijfsbeding laten opnemen. IN dit geding wordt geregeld dat uw gezamenlijke bezittingen overgaan naar de langstlevende. Zijn er ook kinderen in het spel en wilt u voorkomen dat zij voor het overlijden van de langstlevende partner hun legitieme portie opeisen dan kunt u dat laten opnemen in een testament.
Als u géén samenlevingscontract heeft, dan is er tijdens én na de samenwoning geen financiële onderhoudsplicht over en weer tenzij u samen kinderen heeft. Voor een samengesteld gezin met samenwoners is die formele onderhoudsplicht er dus niet.
Als u samen kinderen heeft, dan bent u beiden verplicht om de kinderen (financieel) te verzorgen en op te voeden, zowel tijdens als na de samenwoning. Als u uit elkaar gaat is een ouderschapsplan verplicht om de (financiële) afspraken vast te leggen wanneer de samenwoning wordt beëindigd.
Wanneer u gaat samenwonen vallen alle goederen in beginsel buiten de gemeenschap. U kunt hier andere afspraken over maken binnen de samenlevingsovereenkomst, bijvoorbeeld over het bezit van de eigen woning maar ook over roerende zaken
Bij samenwoning, met of zonder samenlevingsovereenkomst, is het niet mogelijk om de geslachtsnaam van uw partner te voeren. Dit is alleen mogelijk als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangegaat.
Rechten en plichten huwelijk of geregistreerd partnerschap
Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat gelden er tussen u beiden specifieke rechten en plichten. De wetgever maakt daarbij vrijwel geen onderscheid tussen gehuwden en geregistreerde partners.
U bent verplicht elkaar het nodige te verschaffen door naar rato een bijdrage te leveren in de huishoudkosten, maar door uw huwelijksgetrouwheid bent u waar het nodig is ook hulp en bijstand verschuldigd naar elkaar.
De belangrijkste rechten en plichten zijn:
- Onderhoudsverplichting en aansprakelijkheid huishoudelijke schulden;
- U heeft toestemming van uw partner nodig bij bepaalde rechtshandelingen;
- De gezamenlijke verzorging en opvoeding van de kinderen, u heeft beiden ouderlijk gezag;
- Bezittingen en schulden kunnen gemeenschappelijk worden;
- De mogelijkheid tot het voeren van elkaars achternaam;
- Aanverwantschap met de familie van uw partner;
- U wordt elkaars erfgenaam;
In bepaalde gevallen mag u van deze rechten en plichten afwijken door het (laten) opstellen van huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden. Bent u getrouwd op of na 1 januari 2018 dan is er een beperkte gemeenschap van goederen van kracht.
Ten aanzien van de rechtshandelingen geldt dat u bijvoorbeeld toestemming nodig van uw partner indien u een hypotheek afsluit of andere schuld aangaat, ook al is uw partner niet de eigenaar van de woning. U heeft ook toestemming nodig van uw partner bij het doen van een grote gift of het kwijtschelden van een grote schuld die een familielid bij u is aangegaan. Als u het toch zonder toestemming heeft geregeld, dan is de handeling vernietigbaar door uw partner.
U heeft beide de verplichting om naar rato een bijdrage te leveren in (de kosten van) de opvoeding en verzorging van uw kinderen dit geldt ook voor de stief- en pleegkinderen die onderdeel zijn van uw huishouding.
Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan voor 1 januari 2018 bent u in beginsel, ieder voor de helft, eigenaar van alle bezittingen en schulden die in de gemeenschap vallen. Door het (laten) opstellen van huwelijkse- of partnervoorwaarden kunt u hierover andere afspraken hebben gemaakt met uw partner. Een aantal redenen voor huwelijkse voorwaarden kunnen zijn:
- De wens van (één van) beiden om goederen c.q. vermogen gescheiden te houden;
- Een eigen onderneming waarbij u uw partner wil uitsluiten, zodat hij/zij niet hoofdelijk aansprakelijk is voor een mogelijke schuld die hieruit voortvloeit en bij een onverhoopte scheiding de helft van de waarde van uw onderneming opeist.
Huwelijkse- of partnervoorwaarden worden door de notaris opgemaakt en ingeschreven in het huwelijksgoederenregister.
Indien u ná 1 januari 2018 ben getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan bent in beperkte gemeenschap getrouwd. Dat wil zeggen dat alle bezittingen en/of schulden die ieder voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft, ook van degene blijven.
Alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap tot stand komen, zijn van u samen. Uitzonderingen zijn schenkingen en nalatenschappen, die blijven van degene die ze verkregen heeft.
Het pensioen valt buiten de gemeenschap van goederen, maar u en/of uw partner kan er wel aanspraak op maken middels de Wet verevening Pensioenrechten bij Scheiding. Ook hier is het mogelijk om een uitzondering te maken door dit vast te laten leggen in huwelijkse- of partnervoorwaarden.
Op het moment dat u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, bent u elkaars wettelijk erfgenaam, evenals dat geldt voor uw kinderen.
Huwelijksgoederenregime per 1 januari 2018
Als u na 1 januari 2018 gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan bent u automatisch gehuwd/geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen. Als u hiervan af wilt wijken dan moet u voordat u trouwt of geregistreerd partner wordt eerst naar de notaris.
De wetgever heeft voor dit nieuwe huwelijksgoederenregime gekozen, omdat dit meer in lijn ligt met de huidige maatschappelijke opvattingen en internationale wetgeving. Nederlad was een van de weinige landen waar gemeenschap van goederen het standaard uitgangspunt was.
Hoe zien die veranderingen eruit?
- Alles wat ieder van u vóór het huwelijk/geregistreerd partnerschap heeft aan bezittingen en schulden valt buiten de gemeenschappelijke boedel;
- Alles wat u samen gedurende het huwelijk/geregistreerd partnerschap vergaart aan bezittingen en schulden valt binnen de gemeenschappelijke boedel;
- Erfenissen en schenkingen vallen buiten de gemeenschappelijke boedel, dus ook nadat het huwelijk is gesloten of het gergistreerd partnerschap is aangegaan.
Wilt u toch dat alles in de gemeenschappelijke boedel valt, of afwijken van het standaard huwelijksgoederenregime dan is het nodig om hiervoor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te laten opstellen door een notaris. U kunt dit het beste voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap regelen.
Dit is altijd maatwerk en de notaris denkt hierin met u mee. De kosten voor het opmaken van deze akte bestaan uit een vergoeding voor de notaris en daarnaast betaalt u een vegoeding voor de inschrijving van deze akte in de het huwelijksgoederenregister. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen en situatie. Iedere notaris heeft zijn eigen prijs en service.
Kinderen en scheiding
Kinderen van gescheiden ouders kunnen zich doorgaans het moment nog precies herinneren dat de ouders het nieuws over de scheiding vertelden.Dit gesprek noemen we het paraplugesprek. Een gesprek dat van groot belang is en de negatieve gevlogen van de scheiding voor uw kinderen kan beperken.
In veel gevallen komt de aankondiging voor de kinderen geheel onverwacht, ook wanneer er al geruime tijd veel spanningen zijn in huis. Kinderen zijn loyaal naar hun ouders en mogen vooral niet het gevoel krijgen dat zij tussen een van u moeten kiezen, daardoor komen zij immers in een loyaliteitsconflict.
Een goede voorbereiding op het paraplugesprek door de ouders is dan ook essentieel om dit moeilijke gesprek goed te kunnen voeren. Maar hoe doe je dat?
Het paraplugsprek
Dit is het gesprek dus u als ouders voert met uw kinderen en waarin u ze vertelt dat u uit elkaar gaat. Hierbij dient u zich ervan bewust te zijn dat u onderling al langer in gesprek bent geweest over de beëindiging van de relatie, maar dat de kinderen in de meeste gevallen geen idee hebben wat er gaat gebeuren.
Het is heel goed mogelijk dat een van u de keuze heeft gemaakt en de ander het daar niet mee eens is en daar boos of verdrietig over is. Het is echter van belang dat u beseft dat u dit gesprek samen voert en dat u dit doet in het belang van uw kinderen. Uw eigen emoties mogen dan ook tijdens het gesprek geen rol spelen.
Om een goede invulling te geven aan dit gesprek volgen hier een aantal tips:
- Voorkom dat de kinderen het nieuws van anderen horen, dus wacht niet te lang;
- Voer het gesprek samen en waar ieder gezinslid bij is;
- Kies een moment en een plek waarbij u niet gestoord wordt, er voldoende tijd is om het nieuws te vertellen en de kinderen hun vragen beantwoord kunnen krijgen;
- Steek het gesprek positief en respectvol in ten opzichte van de andere ouder. Uw partner is ook de ouder van de kinderen. Voor de kinderen is het lastig om mee om te gaan in het nieuws als een van de ouders in een negatief daglicht wordt gesteld. Het is in dit gesprek nog niet van belang om te vertellen waarom jullie uit elkaar gaan;
- Hou het gesprek eenvoudig. Houdt rekening met de leeftijd van de kinderen en pas daarop het gesprek aan. Als het leeftijdsverschil groot is tussen de kinderen, pas het dan aan op het niveau van het jongste kind;
- Zorg ervoor dat er niet gesproken wordt over wie de schuld heeft aan de scheiding;
- Zeg vooral niet dat u niet meer van elkaar houdt. Uw kind zou kunnen denken dat houden van over kan gaan en dat dit dus ook voor hen kan gelden! Het is daarom beter om te vertellen dat papa en mama niet meer verliefd zijn op elkaar. Daarmee blijft het begrip ‘houden van’ onvoorwaardelijk. Bovendien is ieder kind wel eens verliefd geweest, bijvoorbeeld op een klasgenootje en begrijpt dat dit weer over kan gaan;
- Voorkom loze beloftes, dus vertel alleen wat u waar kunt maken;
- Alle emoties mogen er zijn. Ieder kind kan anders reageren. Denk aan de binnenvetter die het nieuws (ogenschijnlijk) lijkt te accepteren of het expressieve kind dat heel erg boos reageert. Realiseer u dat het verdrietig nieuws is en dat iedere emotie er mag zijn;
- Laat het gesprek niet te lang duren. Er komt veel op de kinderen af en dit heftige nieuws moet verwerkt worden. Probeer het gesprek niet langer te laten duren dan de aandacht van de kinderen toelaat;
- Vertel dat de scheiding definitief is. De kinderen kunnen de hoop koesteren dat papa en mama weer bij elkaar komen, zelf als er al nieuwe partners in beeld zijn. Geef ze dus geen valse hoop, maar wees duidelijk en geef aan dat zij er niets aan kunnen doen en dat het echt een definitief besluit is;
- Maak duidelijk dat de scheiding niet de schuld is van de kinderen maar komt door iets wat tussen u als ouders speelt. Zeg hen ook dat u onverantwoordelijk van hen houdt en samen als ouders voor hun blijft zorgen, ook al woont u straks ieder op een eigen plek.
Na dit gesprek is het van belang om het dagelijks ritme weer zoveel mogelijk aan te houden, zoals sporten, hobby’s en afspraken met vriendjes. Het geeft de kinderen houvast. Leg de kinderen uit wat er gaat veranderen in de toekomst, bijvoorbeeld dat een van u op een ander adres gaat wonen, en vertel hen dat zij alle vragen die bij hen leven mogen stellen. Geef ze ook de ruimte om mee te denken in de besluiten die genomen gaan worden, het helpt ze om zich minder machteloos te voelen.
Blijf ook benadrukken dat hun gevoel heel normaal is en dat ze altijd bij jullie terecht kunnen om over deze gevoelens te praten.
U gaat uit elkaar - wat kunt u regelen voor uw toeslagen?
Als u uit elkaar gaat is er natuurlijk heel veel te regelen. Uw financiële situatie verandert en er is een reële kans dat u in aanmerking komt voor één of meerdere toeslagen.
Om bepaalde toeslagen aan te kunnen vragen, is het van belang dat u samen geen toeslagpartner meer bent. Hoe u dat werkt, ligt aan uw situatie:
U was getrouwd
- De adreswijziging van u of uw ex-partner moet doorgegeven worden aan de gemeente waar u woonachtig bent.
- Uw scheiding wordt aangevraagd door middel van een verzoekschrift aan de rechtbank. De datum waarop het verzoekschrift bij de rechtbank is ingeschreven moet bekend zijn. Uw mediator zorgt er samen met de advocaat voor dat het verzoekschrift naar de rechtbank gaat.
- Via www.mijntoeslagen.nl geeft u deze datum door. Klik op ‘wijzigingen doorgeven’ – ‘Gezin en huishouden’ – ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ en beantwoord de daar gestelde vragen.
Als u dit op of voor de 15e van de maand hebt gergeld, dan bent u per de 1ed van de daarop volgende maand geen toeslagpartner meer van elkaar. Meldt u dit na de 15e dan schuift dit een maand op. U hoeft de officiële scheidingsdatum (dit is de datum dat de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de gemeente waar u gehuwd bent) niet meer door te geven aan de belastingdienst. Zij krijgen dit bericht automatisch van de gemeente.
Huurtoeslag
Als u tijdens het huwelijk al huurtoeslag ontvangt, dan is uw ex-partner al geen toeslagpartner meer zodra u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Deze datum kan dus voor de datum van het verzoekschrift van de echtscheiding bij de rechtbank liggen. U schrijft zich bijvoorbeeld op 3 maart op een ander adres in, dan ontvangt u per 1 april huurtoeslag voor uzelf.
U had een geregistreerd partnerschap
Zo regelt u dat uw ex-partner niet meer meetelt voor uw toeslag:
- De adreswijziging van u of uw ex-partner moet doorgegeven worden aan de gemeente waar u woonachtig bent.
- De beëindiging van uw geregistreerd partnerschap dient via de rechter plaats te vinden wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. Dit wordt aangevraagd door middel van een verzoekschrift aan de rechtbank. De datum waarop het verzoekschrift bij de rechtbank is ingeschreven moet bekend zijn. Uw mediator zorgt er samen met de advocaat voor dat het verzoekschrift naar de rechtbank gaat.
- Via www.mijntoeslagen.nl geeft u deze datum door. Klik op ‘wijzigingen doorgeven’ – ‘Gezin en huishouden’ – ‘Wij gaan scheiden of uit elkaar’ en beantwoord de vragen.
Als u dit op 15 april hebt geregeld, dan bent u per 1 mei geen toeslagpartner meer van elkaar. U hoeft de officiële beëindiging van het geregistreerd partnerschap (dit is de datum dat het geregistreerd partnerschap is ontbonden) niet meer door te geven aan de belastingdienst. Zij krijgen dit bericht van de gemeente.
Wanneer er geen minderjarige kinderen in het spel zijn dan kunt u uw geregistreerd partnerschap ook rechtstreeks via de gemeente laten ontbinden. Daarvoor kan uw mediator samen met u beëindigingsovereenkomst opstellen. Die overeenkomst wordt dan met behulp van de advocaat naar de gemeente gestuurd. De gemeente stuurt de wijziging automatisch aan de belastingdienst door waarna de toeslagen worden toegekend.
Huurtoeslag
Als u tijdens het geregistreerd partnerschap al huurtoeslag ontvangt, dan is uw ex-partner al geen toeslagpartner meer zodra u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Deze datum kan dus voor de datum van het verzoekschrift van de ontbinding van het geregistreerd partnerschap bij de rechtbank liggen. U schrijft u bijvoorbeeld op 3 maart op een ander adres in, dan ontvangt u per 1 april huurtoeslag voor uzelf.
U bent samenwonend
Als een van u beiden verhuist, moet hij/zij dit doorgegeven worden aan de gemeente. De gemeente geeft dit door aan de belastingdienst. Vanaf de 1e van de maand volgend waarop de wijziging is doorgegeven aan de gemeente bent u geen toeslagpartners meer.
Voor welke toeslag(en) komt u mogelijk in aanmerking?
- Zorgtoeslag. Dit is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering.
- Kindgebonden budget. Dit is een bijdrage in de kosten van uw kinderen.
- Huurtoeslag. Dit is een bijdrage in uw huurkosten.
- Kinderopvangtoeslag. Dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang.
Wilt u weten voor welke toeslagen u in aanmerking komt? Maak dan een ‘proefberekening’ via https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen.
Handige tip: Wilt u weten wat u aan toeslagen krijgt als alleenstaande (ouder)? Vul dan bij de vraag of u een toeslagpartner hebt ‘nee’ in.
Zodra u één of meerdere toeslagen ontvangt moet u in de volgende gevallen de belastingdienst op de hoogte stellen:
1. Als uw inkomen wijzigt.
Let op: partneralimentatie valt hier ook onder, dus als u deze ontvangt of moet betalen, dan moet u een wijziging doorgeven om te voorkomen dat u gekort wordt op de toeslag of deze mogelijk moet terugbetalen.
2. Als u naar een huurwoning vertrekt.
3. Als de kinderen niet meer bij u ingeschreven staan, maar bij uw ex-partner.
4. Als de omgangsregeling wijzigt en u overgaat naar co-ouderschap of daar juist vanaf stapt.
De hoogte van de toeslag(en) wordt vervolgens aangepast door de belastingdienst en u ontvangt daar bericht over.
Handige tip: U kunt via https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/scheiden/content/checklist_scheiden bepalen voor welke toeslag(en) u in aanmerking komt.
Met uw persoonlijke DigiD logt u vervolgens in bij www.mijntoeslagen.nl en vraagt u de toeslag(en) aan of geeft u uw wijzigingen door.
Mogen kinderen vanaf 12 jaar kiezen?
Er is veel onduidelijkheid over de keuzes die kinderen mogen nemen als ze 12 jaar of ouder zijn wanneer hun ouders zijn gescheiden of gaan scheiden. Vaak wordt gedacht dat de kinderen dan zelf mogen bepalen bij wie ze gaan wonen of hoe vaak ze naar de andere ouder gaan. Dat is niet het geval.
Tot hun 18e verjaardag zijn kinderen minderjarig en dat betekent dat de ouders (of voogd) die het ouderlijk gezag hebben over het kind beslissen welke afspraken er gemaakt worden. Bijvoorbeeld bij welke ouder het kind ingeschreven staat, de keuze voor een school, gebruik mobiele telefoon, dagelijks ritme, etc. Als het kind 18 jaar of ouder is, is het meerderjarig en heeft het alle vrijheid om eigen keuzes te maken, bijvoorbeeld bij welke ouder hij/zij gaat wonen, wel of niet verder studeren en dergelijke.
Als de ouders er onderling niet uitkomen om te beslissen bij wie het minderjarige kind ingeschreven wordt, dan zit er helaas niets anders op dan de rechter hier een besluit over te laten nemen. Men noemt dit ook wel het vragen om vervangende toestemming.
Kinderen vanaf 12 jaar worden door de rechter in de gelegenheid gesteld om hun wensen kenbaar te maken. Ze krijgen een uitnodiging per brief nadat het scheidingsdossier in behandeling is genomen door de rechtbank.
Zij mogen hun wensen persoonlijk met de rechter bespreken, de rechter er een brief over schrijven, maar ze mogen ook laten weten dat ze het eens zijn met de gemaakte afspraken. De rechter luistert naar deze wensen van het kind en neemt deze ook heel serieus, maar dat betekent niet dat deze wensen doorslaggevend zijn. De rechter weegt de belangen van alle partijen mee en neemt dan een beslissing. Bij die beslissing weegt de rechter de belangen van het kind zwaar mee en hoe ouder het kind is hoe zwaarder de wensen en het belang van het kind wordt meegewogen.
Het is goed om te beseffen dat het een minderjarige kind van 12 jaar of ouder dus niet beslissingsbevoegd is. Als een ouder dat wel zo op het kind overbrengt komt het kind voor beslssingen te staan die niet horen bij een kind van die leeftijd. Het is bijna een keuze tussen de ouders, dit levert een groot dilemma op en kan ernstige psychische gevolgen hebben. Stel dat u uw kind laat beslissen bij wie het gaat wonen, dan stelt u uw kind dus voor een onmogelijke keuze. De keuze voor de ene ouder betekent het teleurstellen van de andere ouder en daardoor zadelt u uw kind op met een loyaliteitsconflict. Het is onmogelijk voor het kind om deze keuze te maken. Met deze wetenschap is het goed dat deze keuze aan de ouders is.
U dient uw kind(eren) wel te betrekken betrekt in de keuzes die gemaakt moeten gaan worden en die betrekking hebben op het kind zelf. Net zoals de rechter dat dus doet. Vraag het kind wat hij/zij graag zou willen na de scheiding, en of het kind nog tips heeft voor u. Maak daarbij dus wel duidelijk dat u als ouders uiteindelijk het besluit nemen, die verantwoordelijkehdi rust dus niet op de schouders van het kind.
Partneralimentatie per 1 januari 2020
Er is veel veranderd wat betreft de duur van de partneralimentatie per 1 januari 2020. Naast de duur is ook de aftrekbaarheid hiervan voor de alimentatieplichtige beperkt.
Wijziging in de duur van de partneralimentatie
Tot en met 31 december 2019 was de maximale duur van de partneralimentatie 12 jaar.
Per 1 januari 2020 is dit in beginsel de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar.
Er zijn echter 4 uitzonderingen op de nieuwe termijn van 5 jaar:
- Uw jongste kind is nog geen 12 jaar.
Degene die de alimentatie ontvangt en voor de kinderen zorgt, houdt minimaal recht op partneralimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is. - Uw huwelijk heeft langer geduurd dan 15 jaar.
Degene die de alimentatie ontvangt en maximaal 10 jaar voor de AOW-leeftijd is, daarvoor kan de alimentatie doorlopen tot de pensioendatum. - U bent 50-plusser
Degene die de alimentatie ontvangt en 50 jaar of ouder is én langer is gehuwd dan 15 jaar, heeft maximaal recht op 10 jaar partneralimentatie. - U bent ziek, arbeidsongeschikt of er is een andere schrijnende omstandigheid.
Dit is een bijzondere omstandigheid waarbij de zogenaamde hardheidsclausule voor schrijnende gevallen in werking treedt. Wanneer de beëindiging van de partneralimentatie voor diegene te ingrijpend is door de omstandigheid, kan de partneralimentatie worden verlengd.
Aftrekbaarheid partneralimentatie per 2020
De maximale belastingaftrek van de partneralimentatie voor de alimentatieplichtige tot en met 2019 was 51,95%.
Per 1 januari 2020 wordt de fiscale aftrekbaarheid jaarlijks stapsgewijs verlaagd. De afbouw ziet er als volgt uit:
In 2020 is de aftrekbaarheid 46%;
In 2021 is de aftrekbaarheid 43%;
In 2022 is de aftrekbaarheid 40%;
In 2023 is de aftrekbaarheid 37%.
Als uw inkomen als alimentatieplichtige hoger is dan EUR 68.500,--, dan heeft de beperking in de aftrekbaarheid voor u de grootste invloed. Dit geldt niet of minder wanneer u een lager of middeninkomen heeft.
Voorbeeld
Als u EUR 400,-- partneralimentatie per maand betaalt in 2020, en u kunt 46% aftrekken binnen uw IB-aangifte over 2020 dan betaalt u netto EUR 212,00 per maand.
In 2023 is de aftrekbaarheid gereduceerd tot 37,05% en daardoor betaalt u netto EUR 251,80 per maand.
Co-ouderschap
Over co-ouderschap bestaan veel misvattingen. Zo denken mensen dat dit betekent dat je allebei voor de kinderen zorgt of dat het ermee te maken heeft dat je allebei iets te zeggen hebt over de kinderen. Co-ouderschap is echter iets anders. Wij leggen het graag uit:
Ouderlijk gezag
Allereerst, wanneer uw kinderen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn geboren, dan heeft u allebei automatisch het ouderlijk gezag. Als u samenwoont heeft de moeder automatisch het ouderlijk gezag, maar is dat voor de vader niet zo. Daarvoor is een extra rechtshandeling nodig. Vaak zien wij dat het kind na de geboorte erkend is door de vader d.m.v. aangifte bij de gemeente, maar is het onduidelijk of ook het ouderlijk gezag is aangevraagd. Als dit niet is aangevraagd door de vader, dan heeft alleen de moeder het gezag en daarmee alleen de beslissingsbevoegheid. Dit betekent overigens niet dat de vader helemaal geen rechten en plichten heeft. Daarover meer in een ander artikel.
Voor ouderlijk gezag is dus een aanvullende handeling nodig bij de rechtbank. Is er nu geen sprake van gezamenlijk ouderlijk gezag en wilt u dit alsnog regelen? Dat kan en uw mediator kan u daarbij helpen. U kunt het echter ook eenvoudig zelf regelen: Link ouderlijk gezag aanvragen
Waar worden de kinderen ingeschreven?
De kinderen moeten worden ingeschreven in de basisadministratie van de gemeente op het adres waar zij de meeste tijd verblijven. De ouder geniet mogelijke (fiscale) voordelen die daaruit voortvloeien, zoals kindgebonden budget, kinderbijslag en overige toeslagen.
Bij co-ouderschap is de zorg 50-50 verdeeld, waarbij de kinderen gemiddeld 3,5 dag per week bij iedere ouder verblijven. Dit mag ook week op, week af zijn om te voorkomen dat het te onrustig is voor de kinderen wanneer ze twee keer per week ‘verhuizen’. In dat geval kunnen beide ouders voordelen genieten door van regelingen gebruik te maken. Van co-ouderschap is alleen sprake wanneer de kinderen per week minmaal 72 uur aaneengesloten bij iedere ouder verblijven of wanneer zij om de week bij iedere ouder verblijven. Alle andere vormen van omgang heten een omgangsregeling. Alleen bij co-ouderschap heeft u de keuze waar u de kinderen inschrijft.
De omgangsregeling
Om het contact en de hechting tussen de kinderen en beide ouders zoveel mogelijk in stand te houden, zeker bij jonge kinderen tot en met de basisschool leeftijd, werkt co-ouderschap heel erg goed. Het is daarbij wel van belang om bij zeer jonge kinderen een contactmoment in te bouwen wanneer er sprake is van een week op- week af schema. Anders bestaat er het risico op onthechtngsproblemathiek.
Als de kinderen naar de middelbare school gaan, kan co-ouderschap natuurlijk ook. Het is dan goed om als ouders het gesprek met de kinderen hierover aan te gaan. Zo mogen zij zelf meebeslissen. Echter, zolang de kinderen minderjarig zijn, zijn het de ouders die uiteindelijk beslissen welke regeling voor de kinderen getroffen wordt.
Alternatief, birdnesting
Soms besluiten de ouders om de gezamenlijke eigen woning aan te houden waarbij de kinderen daar altijd wonen en u als ouders wekelijks elkaar afwisselen. De kinderen blijven daardoor in hun vertrouwde omgeving. Ze behouden daardoor dezelfde vriendjes en vriendinnetjes, blijven naar dezelfde school gaan alsof er voor hen niets veranderd. Dit vraagt natuurlijk een opoffering van de ouders en daar komt veel bij kijken, zowel op emotioneel, financieel als fiscaal gebied. Uw mediator kan hier samen met u over van gedachten wissselen.
Afspraken maken
Net als bij alle andere onderlinge zorg- en omgangsregelingen is het bij co-ouderschap van groot belang om de afspraken goed vast te leggen in het ouderschapsplan, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met ieders wens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze voor een school, wie haalt de kinderen op en wie zorgt ervoor dat de kinderen naar de tandarts gaan? En welke kosten worden er door wie betaald, zoals voor de aanschaf van nieuwe (sport)kleding of een fiets?
De kindrekening
Het komt voor dat de ouders die voor co-ouderschap kiezen, gezamenlijk een kindrekening openen waar ieder naar draagkracht van het inkomen geld op stort om te voorzien in het onderhoud van de kinderen. Hoeveel ieder daarop stort moet worden berekend. De ouders krijgen allebei toegang tot deze rekening. Ook hierbij is het van belang dat er goede afspraken gemaakt worden over welke kosten van deze rekening betaald worden en welke niet, door wie bepaalde zaken worden aangeschaft, maar ook wanneer er eerst onderling overleg moet zijn over een bepaalde (grote) uitgave.
Tot slot
Niemand heeft een glazen bol waarmee in de toekomst kan worden gekeken, elke afspraak die u nu voor de kinderen maakt, kan in de toekomst aangepast moeten worden. Dit kan en mag zonder tussenkomst van een rechter, advocaat of mediator. Mits u het beiden eens bent. Het is dan wel verstandig om deze nieuwe afspraken schriftelijk vast te leggen om misverstanden te voorkomen. Komt u daar niet uit, dan kunt u natuurlijk altijd hulp inroepen van een van onze mediators.
Boedelscheiding
Bij een scheiding moet er veel geregeld worden, waaronder de verdeling van uw bezittingen en schulden (de zogenaamde vermogensbestandsdelen). Als u in gemeenschap van goederen bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden bent aangegaan, dan krijgt u beiden in beginsel ieder de helft. Bij huwelijkse- of partnervoorwaarden of samenwoning met een overeenkomst kan vastgelegd zijn dat u de verdeling anders geregeld heeft.
Kies een datum
Allereerst dient u een datum vast te stellen waarop de inventarisatie plaatsvindt. Dit moet een datum zijn tussen de datum waarop u heeft uitgesproken om uit elkaar te gaan en het tekenen van de scheidingspapieren. Deze datum heet de peildatum. Anders dan wanneer u beiden een advocaat in de hand neemt mag u deze datum in onderling overleg kiezen.
Bepaal de omvang
Nu u een datum heeft vastgesteld gaat u inventariseren wat er allemaal tot uw gezamenlijke bezittingen en schulden hoort. Het kan zijn dat er uitzonderingen zijn. Voorbeelden van bezittingen die buiten de verdeling kunnen vallen zijn zogenaamde verknochte goederen. Dit zijn persoonlijke eigendommen zoals lijfgoederen, sieraden en een schenking of een erfenis. Het is dus van belang om de huidige situatie goed in beeld te brengen.
Alles wat tot uw gezamenlijk bezit behoort moet in kaart worden gebracht. Dit geldt dus ook voor bankrekeningen, de inboedel, vervoermiddelen waardepapieren etc.
Bepaal de waarde
Nu u weet wat er tot uw te verdelen bezittingen en schulden behoort is de volgende stap dat wordt vastgesteld wat deze waard zijn. U moet ook de waarde van de inboedel bepalen om tot een eerlijke verdeling te komen. Dit blijft moeilijk, want de meeste spullen uit de inboedel zijn vaak gebruikt. Een taxateur kan u eventueel helpen tot een reële waarde te komen. Goederen die u op uw verjaardag heeft gekregen of goederen die afkomstig zijn uit de familie hebben voor de eigenaar een emotionele waarde. U kunt samen afspreken dat deze spullen uit de inboedel niet onderling verdeeld worden, maar eigendom blijven van degene die ze heeft gekregen. U moet deze echter wel waarderen en zorgen dat u ieder uiteindelijk de helft van de bezittingen en schulden krijgt.
Een manier om tot een waardebepaling te komen is de afschrijvingsmethode. Hierbij kunt u de volgende uitgangspunten hanteren:
Meubels – 10 jaar
Apparatuur – 7 jaar
Computers – 5 jaar
De restwaarde kunt u vaststellen op 10%.
Een voorbeeld:
Een kast heeft EUR 1.000,- gekost en is vier jaar oud. In dat geval is da afschrijving EUR 1000,- : 10 X 4 jaar = EUR 400,-. De restwaarde van de kast bedraagt dan EUR 600,-.
Wanneer de kast 12 jaar oud is, dan is de restwaarde toch nog 10% en dus EUR 100,-.
Voor wat betreft bankrekeningen en polissen etc. geldt dat u de stand opvraagt per de datum die u gekozen heeft.
Een eigen woning moet getaxeerd worden. Blijft een van beiden in de woning wonen dan moet deze de andere uitkopen of, in geval van onderwaarde moet de ander de helft van de resterende schuld inlossen bij de overdracht van de woning.
Auto’s kunt u met behulp van een garagebedrijf laten waarderen maar u kunt ook de waarde bepalen via de website van de ANWB deze vindt u hier. Doorgaans wordt de vervangingswaarde bij total loss aangehouden.
De daadwerkelijke verdeling
Als alles in kaart is gebracht spreekt u af wie wat krijgt. Hoe de verdeling dus plaatsvindt. Uitgangspunt is dat u uiteindelijk allebei evenveel aan waarde heeft. Krijgt de een meer dan de ander dan kunt u dit verrekenen door de helft van het teveel te vergoeden aan de ander.
Kinderen en inboedel
De spullen van de kinderen zijn van de kinderen. Voor de kinderen is het belangrijk, dat zij zelf mogen bepalen waar hun spullen heen gaan. In beide huizen is een kinderkamer nodig. Voor kinderen is het prettig om vertrouwde spullen in zowel het huis van hun moeder als in het huis van hun vader te hebben. Voor tieners kan een scheiding aanleiding zijn om op kamers te gaan. Zij nemen dan hun eigen spullen desgewenst mee.
Regel het goed
Er is veel ruimte om het onderling eens te worden. De wetgever biedt die vrijheid. Op de bovenstaande informatie kunnen uitzonderingen van toepassing zijn.
Als u er onverhoopt samen toch niet uitkomt, laat u dan bijstaan door een mediator. De mediator is neutraal, dat wil zeggen dat hij/zij geen belang heeft bij de uitkomst. Hij is tevens onpartijdig, hij is er voor u beiden. Wij hebben de juiste mediator voor u gevonden. De mediators die bij ons zijn aangesloten voldoen aan de strengste voorwaarden.
Indexatie alimentatie
Alimentatiebedragen stijgen jaarlijks op grond van artikel 402-a Boek I BW. De Minister van Justitie stelt het indexeringspercentage vast. Deze gaat in op het moment dat het percentage gepubliceerd wordt in de Staatscourant en de landelijke dagbladen. Meestal gebeurt dat in november.
Hieronder vindt u als voorbeeld de geïndexeerde alimentatie bij een uitgangssituatie per 2015 en een bijdrage van EUR 500,00 per maand. Dit is het jaartal van de ontvangen beschikking en het door de rechter vastgestelde bedrag.
Op basis van de indexering heeft u recht op: € 565
De onderstaande tabel geeft aan hoe dit bedrag tot stand is gekomen.
Jaartal | Percentage | Bedrag in euros | |
---|---|---|---|
2015 | - | € 500 | |
2016 | 1.3 % | € 507 | |
2017 | 2.1 % | € 517 | |
2018 | 1.5 % | € 525 | |
2019 | 2.0 % | € 535 | |
2020 | 2.5 % | € 549 | |
2021 | 3.0 % | € 565 |
Wilt u jaarlijks automatisch op de hoogte gebracht worden van de hoogte van indexering en wat dit betekent voor uw situatie? Neemt u dan contact op via het contactformulier. Wij berekenen dit kosteloos voor u.
Contact
Geaccrediteerde mediators
Onderdeel van Conflictexperts B.V
Postbus 58
6660 AB Elst (Gld)
Bergerdensestraat 25 A1
6681 LK Bemmel
tel: 085 2019 627
info@geaccrediteerdemediators.nl