U heeft huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden laten opmaken
Voordat uw huwelijk of geregistreerd partnerschap werd gesloten bent u bij een notaris geweest. De notaris heeft samen met u een document opgesteld waarin afspraken zijn gemaakt ten aanzien van vermogen, bezittingen en inkomen. Meestal wordt in de voorwaarden geregeld dat deze van ieder afzonderlijk blijven.
Redenen voor het opstellen van voorwaarden zijn bijvoorbeeld het bezit van een eigen bedrijf of eigen vermogen. Dat kan in de voorwaarden beschermd worden zodat het van u blijft, ook na de scheiding.
Afwikkeling bij scheiding
Als u gaat scheiden bent u verplicht om datgene wat is afgesproken in de voorwaarden na te leven. U kunt er alleen van afwijken als u dit allebei wenst. Er kunnen (fiscale) gevolgen aan zitten waar goed naar gekeken moet worden. Onze mediator kan u hierin begeleiden. Hij bestudeert de voorwaarden en bespreekt dat met u. Als u het met elkaar eens bent, dan zal de mediator zorgen dat de afwikkeling op die wijze plaatsvindt. De afspraken worden vastgelegd in een (echt)scheidingsconvenant. Daarin komen ook de alimentatieafspraken en afspraken rondom de afwikkeling van de pensioenen te staan. Voor pensioenen geldt de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wvps).
Soms is vastgelegd dat bij scheiding het huwelijksvermogen zal worden afgewikkeld als zijnde in gemeenschap van goederen gehuwd. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer u gaat scheiden, u alles wat u aan bezittingen en schulden heeft gelijk over u beiden gaat verdelen.
Wanneer er in zo'n situatie een eigen bedrijf in het spel is, dan hoeft u dit bedrijf niet te verdelen als het van een van u beiden is. De eigenaar van het bedrijf blijft de eigenaar. Wel moet de waarde van het bedrijf bepaald worden en worden verrekend samen met de andere vermogensbestandsdelen.
Maatwerk
De wetgever heeft een groot aantal zaken geregeld waar u rekening mee moet houden bij scheiding. Daarbinnen is echter veel mogelijk en ruimte om af te wijken. Zolang u het eens bent vormt dat geen probleem. Wel kan het zijn dat bepaalde keuzes ook gevolgen kunnen hebben, bijvoorbeeld op fiscaal gebied. Uw mediator is op de hoogte van deze zaken en beschikt over de nodige kennis, maar natuurlijk niet zo verstrekkend als bijvoorbeeld een notaris, fiscalist of hypotheekadviseur. Zodra het (echt)scheidingsconvenant klaar is, adviseren wij u daarom om deze door een terzake kundige te laten toetsen. Zo weet u zeker dat u achteraf niet voor financiële, fiscale of juridische negatieve verassingen komt te staan.
Over uw woning
Heeft u een koopwoning?
Contact
Geaccrediteerde mediators
Onderdeel van Conflictexperts B.V
Postbus 58
6660 AB Elst (Gld)
Bergerdensestraat 25 A1
6681 LK Bemmel
tel: 085 2019 627
info@geaccrediteerdemediators.nl